Havrekex

2 dl havremjöl (stenmalet, grovsiktat)

2 dl grahamsmjöl

1 tsk bakpulver

50 g margarin

1,5 dl vatten / mjölk


Blandas till en fast deg, som kavlas ut på bakplåtspapper, sedan med kruskavel.

Sporra ut kex, ca 24 st.

Baka mitt i ugnen 175 gr, till ljusbrun färg




Fiberrika havrebullar

5 dl vatten/mjölk

25 gr jäst

1 msk honung

½ msk salt

1 ägg

5 dl havremjöl (stenmalet, grovsiktat)

ca 8 dl "köpevetemjöl"

Smula jästen i ljummen vätska, tillsätt honung, salt och uppvispat ägg, sen havremjölet

och sist vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa till dubbel storlek.

Tag upp degen och baka ut till ca 15 st bullar med lätt hand. Låt jäsa 30-40 min, baka ca

10 min i 225 gr ugn mitt i ugnen.



Durum / Ölands / Grahamsbullar

½ dl flytande marg eller olja

50 gr jäst (1 pkt)

5 dl mjölk/vatten

1,5 tsk salt

2 msk socker, sirap el honung

7 dl stenmalet durum / ölands / vetemjöl

ca 7 dl vanligt ”köpevetemjöl”

Smula jästen i ljummen vätska, tillsätt marg, salt och det söta, sen grahamsmjölet

och sist vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt ca 30 min.

Tag upp degen och dela den i två längder och därefter till runda bullar( med lätt hand).

Låt jäsa minst 30 min tills bullarna ser lätta och porösa ut. Baka ca 10 min i 225 gr ugn

mitt i ugnen                                                                 

 

Bröd bakade med surdeg

På kvällen:

1 dl surdeg

3 dl ljummet vatten

3 dl rågmjöl

blandas i en stor skål, får stå över natten eller längre

 

Nästa dag tillsättes 5 dl ljummet vatten, 1 msk salt och rågmjöl och grahamsmjöl

(eller enbart rågmjöl) blanda till en stadig deg som får jäsa nägra timmar i rumsvärme.

Baka ut till 2 runda bröd och lägg i mjölade korgar – jäs till nästan dubbel storlek.

Stjälp över bröden på en plåt och sätt in i 250 gr ugn ca 15 min, sänk värmen till

Ca 200 gr. Total baktid ca 1 timme.(  eller gör 2 avlånga bröd direkt på plåten.)

 

.

Tunt knäckebröd 

25 gr jäst röres ut i 2,5 dl ljumt vatten.

Tillsätt 1 tsk salt, 0,5 dl olja el flytande margarin

samt kummin, anis eller brödkryddor efter smak.

Rör därefter ner 3 dl lantvetemjöl och 3 dl osiktat vetemjöl

till en smidig deg, ev ytterligare vetemjöl. Degen behöver inte jäsa.

Dela degen i ca 20 bitar som rullas lätt och kavlas mycket tunt med kruskavel.

Lägg på bakplåtspapper på plåtar och baka 5-6 minuter i 250 gr mitt i ugnen.

Passa noga så de inte bränns.

 

Nyttiga knaperkakor

100 gr rumsvarmt margarin röres med 1 dl socker och 1 msk sirap.

Tillsätt 2,5 dl osiktat vetemjöl och 1 tsk bakpulver  (ev lite kanel, ingefära el nejlikor)

Blanda ihop till en deg och dela i tre delar som rullas ut till längder på bakplåtspapper på plåt

Baka mitt i ugnen ca 10-12 min. 175-200 gr.  Skär de varma längderna i sneda bitar

 

Mors grova bröd – ett riktigt skånskt grovt bröd 8 dl hett vatten blandas med 8 hg grovt rågmjöl, 2 msk ättika, 1 msk salt och 1,5 dl socker/sirap/honung.

Låt stå framme i köket över natten eller längre (väl övertäckt)

 

Nästa dag:

Tillsätt 40 gr jäst utrört i lite vatten

8 dl vanligt vetemjöl

Knåda till en fast deg som får jäsa någon timme i skålen.

 

Baka ut till två bröd och baka i liten braspanna 175 grader ca 1 timme

 

Danskt rågbröd enl.  Anna Bergenström

Blanda och ställ i rumsvärme över natten eller längre:

ca 12 gr jäst, 3 msk honung, 2 tsk salt, 6 dl ljummet vatten och 5 dl grovt rågmjöl.

Täck över ordentligt.

 

Nästa dag:

Tillsätt 4 dl stenmalet vetemjöl, ca 2 dl vanligt vetemjöl, ev russin och klippta aprikoser.

Blanda till en mjuk deg – som inte skall knådas på bakbordet utan läggas i en rymlig smord bakform ca 2 lit. Tryck ner degen ordentligt och stick i ytan med en gaffel. Låt jäsa tills degen höjt sig synligt.

Baka ca 1 timme i 200 grader.


Fint bröd

13 gr jäst rörs ut i 7-8 dl ljumt vatten

Tillsätt 1 msk honung , 1 msk salt och ½dl olja el flytande margarin.

Därefter 4-5 dl durummjöl och ca 13 dl vanligt vetemjöl.

Låt jäsa i degskålen ca 2 timmar eller tills degen höjt sig väl synligt.

Arbeta ut till två bröd som läggs i två smorda 1½ l formar. Pricka med gaffel och

låt jäsa  igen  ungefär till formens kant.

Baka i 200 grader ca 35-40 minuter.


 

För alla bröden gäller att man lindar in dem väl och låter dem mogna någon dag.